Łatanie dziur za pomocą żywicy

Łatanie dziur za pomocą żywicy

Czasami pojawia się uciążliwość, taka jak upadek (uszkodzenie) telefonu, tabletu lub innego urządzenia z przeszklonym ekranem, w wyniku czego dochodzi do pęknięcia (pęknięcia) kąta lub innej części szklanej powłoki bez uszkodzenia części elektronicznej (ekranu lub czujnika). W takim przypadku, jeśli nie ma potrzeby wymiany szkła (szkło dotykowe) możliwe jest łatanie dziur za pomocą żywicy.

Co będzie nam potrzebne?

Naprawa zostanie przeprowadzona za pomocą żywicy epoksydowej. Przede wszystkim konieczne jest całkowite oczyszczenie miejsca uszkodzenia z potłuczonego szkła i jego fragmentów, w przypadku długotrwałego używania urządzenia z uszkodzonym ekranem konieczne jest również odtłuszczanie krawędzi chipa nasączonego alkoholem izopropylowym i wyciśniętego wacikiem, ponieważ może on zawierać tłuszcz, na przykład z rąk lub twarzy. Następnie za pomocą taśmy samoprzylepnej, na przykład taśmy izolacyjnej tego samego lub podobnego koloru co szkło w miejscu uszkodzenia, przyklej dolną część uszkodzenia, aby taśma klejąca osiągnęła około połowy szkła (grubości), dociśnij mocno taśmę klejącą do wszystkich powierzchni, aby nie było wycieku żywicy między szkło i ekran, a także elektronika urządzenia. Przeciek między szkłem a ekranem, gdy żywica stwardnieje, może powodować pęknięcia w szkle lub ekranie z powodu zmiany wielkości żywicy, gdy stwardnieje. Konieczne jest również uszczelnienie dna taśmą klejącą, aby możliwe było zdjęcie szkła.

Następnym krokiem jest przygotowanie żywicy epoksydowej

Żywica epoksydowa składa się z dwóch składników – samej żywicy i utwardzacza, które należy dokładnie wymieszać w proporcjach od 1: 3 do 1: 6 (utwardzacz: żywica) w zależności od marki składników. Najpierw należy sprawdzić działanie żywicy na zewnętrznej powierzchni (pojemności), na której dole przyklejono taśmę samoprzylepną z tego samego materiału, z którego wykonane jest dno. Do prawidłowego dozowania składnika można użyć strzykawek medycznych – w górnym utwardzaczu. Zawartość strzykawek w odpowiedniej objętości i proporcjach wyciska się do eksperymentalnego pojemnika, na którego dnie jest wykonany kawałek materiału, z którego wykonany jest dno. Podczas mieszania występuje niewielkie zmętnienie mieszaniny i pojawienie się pęcherzyków powietrza wewnątrz, które dostają się do mieszaniny w wyniku mechanicznego mieszania.

Aby żywica stała się przezroczysta i zniknęły bąbelki, żywica musi zostać podgrzana do około 40 stopni Celsjusza, podczas gdy żywica stanie się cieńsza i może być dalej mieszana w celu lepszego wymieszania składników, ponieważ w przypadku złego mieszania otrzymana zostanie żywica „warstwowa” (część nie stwardnieje ) W tym przypadku żywicę ogrzewa się suszarką do włosów na stacji lutowniczej, której minimalną temperaturę ustawiono na 100 stopni, więc temperaturę regulowano przez szczelinę między powierzchnią żywicy a dyszą suszarki o około 100-150 mm.

Następnie żywicę pozostawia się do stwardnienia na czas określony przez producenta żywicy, po czym sprawdzany jest wynik. Należy również pamiętać, że zestalenie nastąpi szybciej, ponieważ mieszanina została rozgrzana.

Sprawdź w jaki sposób jeszcze możesz naprawić drobne uszkodzenia w karoserii – http://leonwebdesign.pl/renowacja-i-ochrona-lakieru/gbmm/naprawa-drobnych-uszkodzen-karoserii.html  >>

Previous Jak słuchać Radia Kielce 101.4 FM przez Internet?
Next Smartfony Huawei serii P9 Lite

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Odpowiednia dieta odmładza skórę

Dieta zapewniająca zdrowie i dobry stan skóry powinna być bogata w antyoksydanty – twierdzi Agnieszka Mielczarek. Coach zdrowia i prywatnie żona Pascala Brodnickiego udowadnia między innymi, że kiedy włączymy do swojego codziennego menu

Life&Style 0 Comments

Aloes do picia – dla zdrowia i urody

Aloes jest doskonale znany ze swoich właściwości kojących – wiele osób hoduje tą roślinę w doniczce, zdając sobie sprawę jak często może okazać się przydatna. Kiedy mamy jakieś problemy skórne,

Life&Style 0 Comments

Kamila Szczawińska napisała swoją pierwszą książkę kulinarną

W debiutanckiej książce modelka przekonuje, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Zdaniem Kamili Szczawińskiej nawet dzieci mogą polubić warzywa i owoce, jeśli od najmłodszych lat są przyzwyczajane do ich

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź