Dlaczego i jak wybrać wolnoobrotową wyciskarkę

Dlaczego i jak wybrać wolnoobrotową wyciskarkę

Jest wiele powodów, dla których klienci sokowirówki wybierają wyciskarki. Jedyną wadą wolnoobrotowych sokowirówek jest to, że wytwarzanie takiej samej ilości soku jak w wyciskarkach odśrodkowych zajmuje znacznie więcej czasu, stąd nazwa „wolnoobrotowa wyciskarka”. Jednak są korzyści z robienia soku za pomocą wolnoobrotowych sokowirówek, które przeważają nad czasem i współczynnikiem szybkości.

Utlenianie

Wyciskarki szybkie / odśrodkowe działają z dużymi prędkościami, ścinając owoce i warzywa. Ta duża prędkość wprowadza do soku dużo powietrza, które miesza się z sokiem i osiąga nawet pewne wysokie poziomy, które tworzą pianę na soku. Obecność powietrza w soku będzie miała wpływ na sok, ponieważ tlen z powietrza zacznie oddziaływać z sokiem. Ten utleniony sok ma tę wadę, że nie utrzymuje się wystarczająco długo. Z drugiej strony sok z wolno / przeżuwających sokowirówek wytrzyma w lodówce do 72 godzin i nadal pozostanie świeży. Dzieje się tak, ponieważ są one wytwarzane bardzo powoli, więc do soku jest wprowadzanych bardzo mało powietrza, co sprawia, że efekt utleniania soku jest znikomy.

Więcej składników odżywczych i enzymów

Innym ważnym aspektem sokowirówek żucia jest to, że powolne wyciskanie soku pozwala na ekstrakcję z produktu większej ilości składników odżywczych, a nawet żywych enzymów, bez ich uszkadzania. Z drugiej strony sokowirówki odśrodkowe mają tendencję do nagrzewania się, co zwykle zabija enzymy. Nie rozdrabniają również produktów wystarczająco dobrze, aby uwolnić składniki odżywcze i enzymy, zamiast tego praktycznie kroją je na kawałki, a następnie wysysają sok z tych plasterków, co nie jest tak wydajne, jak w przypadku wolnoobrotowych sokowirówek.

Wyższa wydajność

Sokowirówki wolnoobrotowe są po prostu bardziej wydajnymi sokowirówkami, ponieważ produkują średnio o 30% więcej soku niż szybkie sokowirówki. Skutkuje to obniżeniem ilości owoców i warzyw, które musisz kupować w dłuższej perspektywie, a tym samym oszczędza pieniądze.

Niższe zużycie energii

Sokowirówki wolnoobrotowe zużywają średnio 200 W energii elektrycznej. Średnia dla szybkich sokowirów wynosi około 800 watów. Ta różnica w zużyciu energii oznacza również oszczędności w dłuższej perspektywie.

Jak wybrać wolnoobrotową wyciskarkę?

Wybierając wolnoobrotową wyciskarkę do soków, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Oto najważniejsze z nich:

Pionowo a poziomo

Pionowe wyciskarki wolnoobrotowe oszczędzają więcej miejsca na blacie, podczas gdy wyciskarki poziome są bardziej efektywne w wyciskaniu soków z zielonych warzyw liściastych, zwłaszcza trawy pszenicznej. Więc wybór między wydajnością a kompaktowością należy do ciebie.

Wyższe lub niższe obroty

Niższe obroty będą zwykle bardziej wydajne w wyciskaniu, ale ogólnie różnica nie jest duża. Niższe obroty przyniosą duże korzyści tylko wtedy, gdy wybierzesz pionową wolnoobrotową sokowirówkę, w ten sposób lepiej radzi sobie z zielenią liściastą.

Inne uwagi

Niektóre wyciskarki wolnoobrotowe oferują również inne dodatki, które będziesz musiał wybrać w zależności od potrzeb. Mogą oferować ślimaki dwuślimakowe, dwuostrzowe, dwustopniowe żucie itp.

https://wyciskarkiranking.pl/

Previous Dotacje unijne - województwo świętokrzyskie
Next Jakie są rodzaje opon?

Może to Ci się spodoba

Life&Style 0 Comments

Testy DNA pozwalają określić predyspozycje i zdolności dzieci

Zdolności i predyspozycje dziecka można ocenić na podstawie badań genetycznych. Pozwalają one również określić prawdopodobieństwo wystąpienia dysleksji i leworęczności. Testy DNA są więc nie tylko sposobem na poznanie problemów rozwojowych dziecka, lecz przede

Life&Style 0 Comments

Czym jest alkoholizm?

Jakie są oznaki osobowości alkoholowej, czy alkoholizm jest dziedziczny, dlaczego ludzie się uzależniają? Znajdźcie leczenie uzależnienia od alkoholu. Alkoholizm polega na tym, że nie można już dłużej kontrolować spożywania alkoholu,

Life&Style 0 Comments

Obrabianie CNC

Obróbka CNC (sterowanie numeryczne) to technologia skrawania: produkty powstają poprzez usuwanie materiału z tzw. Przedmiotu obrabianego za pomocą różnych narzędzi skrawających. Jak to działa? Obrabianie CNC to zasadniczo inna metoda

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź